پنجشنبه 6 ارديبهشت 1403

شهرداری شاپورآباد

سامانه ملي شهر و روستا

آيين‏نامه نحوه واگذاري املاك به شركتها و مؤسسات و شرايط فسخ قراردادها

مصوب 1/4/1348

ماده ۱ ـ در هر مورد كه شهرداري بخواهد در اجراي ماده ۲۲ قانون نوسازي و عمران شهري اراضي و املاكي را كه طبق قانون مذكور (به‌استثناي ماده ۲۴ قانون) به ملكيت خود در آورده به منظور نوسازي به ‌شركتها و مؤسسات واگذار نمايد پس از جلب موافقت انجمن شهر بايد گزارش توجيهي كار را به وزارت كشور ارسال نموده و موافقت كلي و اصولي وزارت مزبور را در اين مورد تقاضا نمايد.

ماده ۲ ـ گزارش توجيهي مذكور بايد حاوي نكات زير باشند:

الف ـ شرح و توصيف كلي برنامه طرح مورد نظر.

ب ـ علل و جهات واگذاري و پيش‏بيني فوائد و امتيازات اجراي طرح.

ج ـ مساحت و قيمت تمام شده اراضي و املاكي كه در نظر است واگذار شود.

د ـ گواهي دفتر مهندسي استان يا فرمانداري كل ذيربط مشعر بر ‌انطباق طرح مورد نظر با اساس نقشه جامع شهر.

ماده ۳ ـ پيشنهاد شهرداري در وزارت كشور به طور كلي مورد بررسي واقع و پس از موافقت اصولي وزير كشور به شهرداري ابلاغ مي‌شود.

ماده ۴ ـ شهرداري مكلف است پس از دريافت موافقت اصولي وزارت كشور برنامه تفصيلي طرح و فهرست نقشه‌هاي لازم و مقياس آنها و مدت تهيه طرح مورد نظر و عوامل تشخيص برتري آن را تهيه و با صدور آگهي به مسابقه بگذارد.

ماده ۵ ـ كميسيون تشخيص و داوري برتري طرحها مركب از پنج نفر مهندسان كار آزموده و بصير معماري و ساختماني در وزارت كشور تشكيل مي‌گردد اعضاء كميسيون بنا به پيشنهاد وزارت كشور و تصويب هيئت وزيران تعيين و منصوب مي‌شوند.

ماده ۶ ـ آگهي شهرداري بايد در جرائد كثير الانتشار مركز و يكي از جرائد كثير الانتشار محل (در صورت وجود‌) در سه نوبت هرنوبت به فاصله ده روز منتشر شود.

تبصره ـ آگهي هاي مربوط به طرحهاي مهم به تشخيص وزارت كشور علاوه بر روزنامه‌هاي كثير الانتشار بايد در روزنامه‌هايي كه در مركز به زبان خارجي چاپ مي‌شود نيزمنتشر شود.

ماده ۷ ـ پس از تعيين مقياس نقشه‌ها و مدت تهيه طرح شهرداري مكلف است مشخصات و مدارك مربوط به برنامه‌هاي طرح مورد نظر را تهيه و به صورت دفترچه مشخصات تنظيم و به تعدادكافي تكثير و در قبال قيمت تمام شده در اختيار متقاضيان بگذارد. دفترچه مشخصات بايد حاوي اطلاعات لازم به خصوص شامل اسناد و مدارك زير باشد:

الف ـ نقشه‌هاي تفصيلي موقعيت زمين.

ب ـ كروكي موقعيت زمين در طرح كلي شهر.

ج ـ نقشه نمايش پستي و بلندي زمين نسبت به خيابان اصلي مجاور زمين.

د ـ برنامه تفصيلي طرح مورد نظر با ذكر ضوابط شهرسازي و معيارهاي ساختماني و فني مربوطه.

هـ ـ تعيين تأسيسات شهري طرح و سياهه كامل آن قسمت از تأسيسات مذكور كه بايد به هزينه برنده مسابقه در زمين مورد نظر اجرا شود.

و ـ تعيين نقشه‌هاي لازم و مقياس آنها و مدت تهيه طرح و عوامل تشخيص برتري آن.

ز ـ تعيين مشخصات و مساحت معابر عمومي و ميدانها كه برمبناي نقشه جامع در داخل طرح واقع مي‌شود.

ح ـ نقشه طرحهاي مهندسي ترافيك مربوط به طرح.

ط ـ ذكر شرايط مالي و فني كه شركت كنندگان بايد واجد آن باشند و شرايط شركت در مسابقه و اسناد و مداركي كه به ضميمه طرح بايد تسليم دارند و ميزان تضمينات لازم براي عقد قرارداد طبق مقررات اين آيين‏نامه و تاريخ تسليم پيشنهاد.

ي ـ نمونه قراردادي كه در هر مورد بايد منعقد شود.

ماده ۸ ـ در آگهي ذكر نكات و موارد زير ضروري است:

الف ـ موقعيت، حدود‌، مشخصات و مساحت زمين

ب ـ قيمت زمين و ترتيب پرداخت آن.

ج ـ شرح اجمالي برنامه طرح مورد نظر.

د ـ شرايط شركت در مسابقه و اعلام قبولي براساس ماده ۱۲ اين آيين‏نامه.

هـ ـ شرايط مالي و فني شركت كنندگان بر اساس مواد ۹ و ۱۰ اين آئين‏نامه.

و ـ مدت تهيه طرح و تاريخ تسليم آن به شهرداري و عوامل تشخيص برتري طرح.

ز ـ ذكر آنكه برتري طرحهاي واصله وسيله كميسيون مقرر در ماده ۵ تشخيص و پس از تصويب انجمن شهر و تأييد وزارت كشور برنده اعلام مي‌شود شركت كنندگاني كه طرح آنها مورد قبول واقع نشده حق هيچگونه ادعايي بر شهرداري ندارند.

ماده ۹ ـ شهرداري مكلف است در مورد تشخيص صلاحيت فني شركتها و مؤسسات مذكور در ماده ۲۲ قانون نوسازي و عمران شهري ضوابط و معيارهايي را كه سازمان برنامه در خصوص طبقه بندي شركتها و مؤسسات مهندسي مشاور و پيمانكار درجه بندي شده مورد عمل قرار مي‌دهد متناسب با طرح مورد نظر در مورد شركت يا مؤسسه طرف قرارداد رعايت نموده و براساس ضوابط مذكور به تشخيص صلاحيت فني مبادرت و اظهار نظر نمايد.

ماده ۱۰ ـ براي تشخيص صلاحيت مالي مؤسسات و شركتهاي مذكور در ماده ۲۲ قانون نوسازي و عمران شهري شهرداري بايد با ذكر ميزان سرمايه لازم براي اجراي طرح برمبناي برآورد پيشنهاد دهنده اطلاعات كافي از طريق بانك ملي يا ساير بانكهاي دولتي تحصيل نمايد.

ماده ۱۱ ـ خريداران اسناد مسابقه مكلفند ظرف دو ماه از تاريخ آخرين آگهي شهرداري قبول يا عدم قبول خود را براي شركت در مسابقه به شهرداري كتباً اعلام دارند.

ماده ۱۲ ـ شركتها و مؤسساتي كه قبول شركت در مسابقه را اعلام مي‌نمايند بايد يك درصد بهاي زمين مورد طرح را (وجه نقد يا ضمانتنامه بانكي يا اسناد خزانه‌) بعنوان سپرده به صندوق شهرداري بسپارند. سپرده شركتها و مؤسساتي كه قبولي خود را اعلام داشته و در مدت مقرر به تسليم طرح مبادرت ننموده اند بنفع شهرداري ضبط مي‌شود و سپرده برنده مسابقه طرح در محاسبه تضميناتي كه بايد بدهد محسوب و سپرده ساير شركت كنندگان مسترد خواهد شد.

ماده ۱۳ ـ بهاي اراضي و املاك و هزينه‌هاي پرداختي عبارت است از بهاي عرصه و اعيان‌، هزينه تخريب و تسطيح و بهاي اراضي خيابانها و معابر و ميدانها و حقوق و امتيازات مربوط به انشعاب برق و آب و تلفن و گاز و حقوق كسب و پيشه يا تجارت و حق ريشه.

ماده ۱۴ ـ در صورتي كه اجراي طرح اقتضا كند كه زمين به قطعات متعدد تقسيم و مورد اجراي طرحهاي جداگانه قرار گيرد در قيمت گذاري هر قطعه ضوابط زير بايد ملاك ارزيابي قرار گيرد:

الف ـ موقعيت زمين به طوركلي (در بر چه خيابانهايي واقع شده است‌)

ب ـ موقعيت زمين و وضعيت آينده آن براساس طرح تفصيلي و نحوه استفاده و موقعيت زمين بر اساس نقشه جامع.

تبصره ـ قيمت گذاري قطعات براساس اين ماده بايد طوري به عمل آيد كه قيمت مجموع قطعات مساوي بهاي اراضي و املاك مذكور و هزينه‌هاي پرداختي به اضافه ده درصد باشد.

ماده ۱۵ ـ بهاي تعيين شده قطعات اراضي از طرف شهرداري در كميسيوني مركب از شهردار ـ رئيس دفتر مهندسي وزارت كشور در استان يا فرمانداري‌كل مدير يا مسئول امور مالي شهرداري و دو نفر كارشناس بصير به انتخاب انجمن شهر مورد بررسي قرار مي‌گيرد و نظر اكثريت كميسيون مناط اعتبار است.

ماده ۱۶ ـ پيشنهاد دهنده مكلف است اسناد و مدارك زير را ضميمه طرح خود به شهرداري تسليم نمايد.

الف ـ اسناد مربوط به صلاحيت فني.

ب ـ مدارك مربوط به صلاحيت مالي.

ج ـ برنامه زماني و مدت اجراي طرح.

د ـ برنامه سرمايه گذاري اجراي طرح.

هـ ـ توجيه اقتصادي سرمايه گذاري و بازده سرمايه.

و ـ فتوكپي قبض رسيد يك درصد سپرده بهاي زمين.

ماده ۱۷ ـ شركت كنندگان در مسابقه مكلفند اسناد مربوط به ‌صلاحيت فني و مالي خود را در يك پاكت لاك و مهر شده و نقشه‌ها و مدارك مربوط به طرح پيشنهادي خود را در پاكت يا بسته‌هاي لاك و مهر شده ديگر توأماً به شهرداري تسليم نمايند. در پاكت مربوط به صلاحيت فني و مالي بايد مبلغ برآورد اجراي طرح پيشنهادي صريحاً تعيين و قيد شده باشد.

ماده ۱۸ ـ پيشنهادهاي مربوط به صلاحيت فني و مالي در روز مقرر در آگهي در كميسيوني مركب از شهردار و مدير يا مسئول امور مالي شهرداري و رئيس دفتر مهندسي استان يا فرمانداري كل مورد رسيدگي قرار ميگيرد. كميسيون مكلف است ظرف يك هفته پس از تاريخ باز كردن پيشنهادها نظر قطعي خود را نسبت به صلاحيت پيشنهاد دهندگان اعلام نمايد.

تبصره ۱ ـ در شهر تهران علاوه بر مقامات مذكور فوق رئيس يا مسئول امور نوسازي و معاون فني شهردار نيز در كميسيون شركت نموده و اظهار نظر مينمايند.

تبصره ۲ ـ حضور پيشنهاد دهندگان در جلسه كميسيون آزاد است و كميسيون مكلف است در صورتي كه پيشنهاد دهنده‌اي را فاقد صلاحيت مالي يا فني تشخيص دهد دلائل رد را مشروحاً در صورتمجلس ذكر نمايند.

ماده ۱۹ ـ شهرداري مكلف است پس از احراز صلاحيت فني و مالي فقط پاكتهاي مربوط به طرحهاي پيشنهادي مؤسساتي را كه واجد صلاحيت فني و مالي تشخيص شده اند به كميسيون مقرر در ماده ۵ اين آيين‏نامه ارسال دارد‌. و كميسيون مذكور مكلف است پس از وصول پيشنهادها جلسات رسيدگي را با حضور شهردار يا نماينده تام الاختيار او تشكيل دهد و حداكثر ظرف سه ماه طرح برتر و مدت تهيه نقشه‌هاي اجرائي را تعيين و مراتب را به شهرداري اعلام نمايد.

ماده ۲۰ ـ شهرداري مكلف است پس از اعلام طرح برتر از طرف كميسيون ماده ۵ بلافاصله مراتب را با اعلام نظر خود ضمن گزارش جامعي براي تصويب به انجمن شهر پيشنهاد كند و پس از تصويب انجمن سوابق را براي تأييد به وزارت كشور ارسال دارد و در صورت تأييد وزارت كشور مراتب را براي تهيه و ارسال نقشه‌هاي اجرائي به برنده طرح اعلام نمايد.

ماده ۲۱ ـ برنده طرح مكلف است‌ نقشه‌هاي اجرائي طرح را ظرف مدت مقرر اعلام شده از طرف شهرداري تهيه و به شهرداري تسليم نمايد و شهرداري پس از تطبيق نقشه‌هاي اجرائي با طرح اوليه و با اخذ تضمينات كافي پس از تصويب انجمن شهر نسبت به عقد قرارداد بر طبق نمونه مذكور در دفترچه مشخصات اقدام ميكند.

ماده ۲۲ ـ به منظور حسن اجراي مفاد قرارداد شهرداري مكلف است در موقع عقدپيمان تضمين بانكي معادل ۵ درصد مبلغ برآورد كل كار از برنده مسابقه اخذ نمايد.

ماده ۲۳ ـ شهرداري از شروع به عمليات مربوط به اجراي طرح تا خاتمه كار براساس نقشه‌هاي اجرائي تسليمي‌ از طرف برنده طرح (كه منضم به‌ قرارداد و جزء لاينفك آن است) در عمليات اجرائي طرح وسيله مهندسين خود نظارت خوب اهد كرد.

ماده ۲۴ ـ انتقال قطعي اراضي مورد واگذاري از طرف شهرداري پس از انجام كليه تعهدات و اجراي كامل مفاد قرارداد به وسيله طرف قرارداد به‌ عمل خواهد آمد.

ماده ۲۵ ـ شرايط فسخ قرارداد به شرح زير است و اين شرايط در موقع عقد قرارداد بايد در قرارداد ذكر شود.

الف ـ در صورتي كه طرف قرارداد سه ماه پس از انقضاء موعدي كه در قرارداد براي شروع به كار ذكر شده است شروع به كار نكند.

ب ـ در هر مورد كه طرف قرارداد كار در هر مرحله كه باشد تعطيل كند و پس از اخطار كتبي شهرداري و گذشت دو ماه كار را مجدداً شروع ننمايد.

ج ـ در هر مورد كه طرف قرارداد مغاير بر طرحهاي مصوب منضم به ‌قرارداد عمل كند و يا عمليات پيمانكار مغايرت كلي با مشخصات نقشه‌هاي اجرايي طرح مصوب داشته باشد.